+38 (044) 500-40-30
+38 (050) 915-40-30

ТЕК-Євровєктранс

Ваші успішні логістичні рішення!

Укрзалізниця змінила правила визначення плати за користування вагонами

УкрзалізницяНовий порядок визначення оплати за використання вагонами "Укрзалізниці" був затверджений на на засіданні правління компанії 26 квітня 2019 року.

За словами директора з розвитку бізнесу УЗ Андрія Рязанцева, основна мета запровадження документу — зменшити час понаднормового простою вагонів на під'їзних коліях, що в результаті дозволить покращити оборот вагонів та збільшити можливості для клієнтів користуватися вагонами УЗ.

"Лише завдяки дотриманню нормативних термінів, відведених на вантажні операції, за наявного парку вагонів "Укрзалізниця" може збільшити обсяги перевезень вантажів майже на 10% або 27 млн.т на рік", — вважають в компанії. За словами Андрія Рязанцева, сьогодні 0,5 млн вантажних операцій затримуються на понад 49 годин. На таку негативну ситуацію, коли вагони перетворюються на склади на колесах, впливають і діючі занизькі тарифи на сплату за несвоєчасне повернення вагонів. Для порівняння: плата за добу за зберігання вантажів у вагоні "Укрзалізниці" складає 88 грн., тоді як в елеваторі — 120 грн. Саму тому "Укрзалізниця" пропонує застосувати новий підхід, коли плата за користування власними вагонами перевізника під час виконання вантажних операцій складатиметься з двох плат: за використання власних вагонів перевізника під час виконання вантажних операцій та за перенесення терміну наступної вантажної операції для власних вагонів перевізника.

"Ми пропонуємо запровадити безкоштовне користування вагонами "Укрзалізниці" під вантажними операціями від 0 до 6 годин включно. Тобто плата для клієнтів починає нараховуватися з 7 години, а не з 31-ї хвилини, як сьогодні. Окрім цього, прогресивна плата за перенесення терміну наступної вантажної операції для вагонів УЗ нараховується починаючи з 49-ої години, а не з 22-ої, як зараз. Тобто вже застосовуватиметься інфраструктурна складова тарифу. Таким чином ми стимулюватимемо клієнтів ефективніше використовувати наш рухомий склад", — зазначив Андрій Рязанцев.

За його словами, УЗ розробила та пропонує ринку справедливий продукт, який дає можливість найбільш відповідальним клієнтам взагалі уникнути плати за користування вагонами компанії, адже відповідно до нового порядку до 6 годин включно плата не стягуватиметься.

Зі свого боку під час обговорення вантажовідправники вказали на низку питань, що потребують детального розгляду до запровадження Порядку. Серед них, зокрема, принцип нарахування плати під час формування маршрутних відправок вантажів та організації здвоєних операцій, запровадження відповідальності "Укрзалізниці" за затримку вантажних операцій з її вини, посилення контролю за виконанням вантажних операцій, які має надати перевізник, рівномірний розподіл вагонів та врахування сезонності перевезень тих чи інших вантажів. Крім цього, вантажовідправники запропонували подовжити термін безоплатного користування вагонами до 72 годин, а також висловили припущення про певні корупційні та економічні ризики, які можуть виникнути в результаті запровадження порядку.