+38 (044) 500-40-30
+38 (050) 915-40-30

ТЕК-Євровєктранс

Ваші успішні логістичні рішення!

УЗ: щорічна автоматична індексація тарифів відбуватиметься протягом року чотирма етапами

Укрзалізниця
В Укрзалізниці повідомили про застосування принципу автоматичної індексації тарифів відповідно до індексу цін виробників.

Державні регульовані тарифи на перевезення вантажів у межах України мають змінюватися, при цьому мінімальним розміром такої зміни тарифів є розмір, що не є нижчим від індексу цін виробників промислової продукції (далі – ІЦВ) відповідно до основних прогнозних макропоказників економічного й соціального розвитку України, схвалених відповідною постановою Кабінету Міністрів України. У прогнозах економічного й соціального розвитку України в кількісних припущеннях враховується зміна державних регульованих тарифів на вантажні залізничні перевезення.

Згідно зі статтею 5 Закону України «Про ціни і ціноутворення» Кабінет Міністрів України забезпечує у сфері ціноутворення проведення державної цінової політики.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2009 року № 1392 «Про забезпечення прозорості державної тарифної політики щодо перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України» визначено, що тарифи на перевезення вантажів у межах України підлягають щорічній індексації до початку нового фінансового року, а згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2019 року № 628 «Про затвердження основних засад здійснення державної власності щодо акціонерного товариства «Українська залізниця» АТ «Укрзалізниця» повинно опрацювати питання щодо запровадження проведення автоматичної індексації тарифів на послуги з перевезення залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги на рівні індексу цін виробників промислової продукції під час реалізації Кабінетом Міністрів України державної цінової політики.

Порядком перегляду тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом, затвердженим наказом Міністерства інфраструктури України від 08 жовтня 2013 року № 782, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 15 жовтня 2013 року за № 17262/24294 (далі – Порядок перегляду тарифів), встановлено, що тарифи на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України змінюються в розмірі, не нижчому від індексу цін виробників промислової продукції (ІЦВ) згідно з основними прогнозними макропоказниками економічного і соціального розвитку України, схваленими відповідною постановою Кабінету Міністрів України.

За даними Державної служби статистики України, з 2009 до 2018 року зростання ІЦВ випереджає індекс тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом (далі – ІТ) на 73%, а зміна тарифів на вантажні залізничні перевезення, яка закладена в кількісні припущення прогнозу економічного й соціального розвитку України, випереджає ІТ у 3,5 раза.

Таким чином виникла необхідність впровадження автоматичної індексації тарифів, яка зумовлена об’єктивними факторами, що впливають на діяльність АТ «Укрзалізниця», як на будь-який бізнес, такими як: зростання цін на паливно-енергетичні та матеріальні ресурси. Комерційні організації, що формують ціни за ринковими принципами, одразу реагують на підвищення цін на продукцію, що споживають, тоді як індексація державних регульованих тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом проходить зі значним відставанням, а іноді не проводиться взагалі, що не дає можливості АТ «Укрзалізниця» компенсувати затрати, що зростають, та обмежує можливості для підтримки залізничної інфраструктури в належному стані.

З метою впровадження автоматичної індексації за дорученням віце-прем’єр-міністра України В. Кістіона від 26.10.2018 № 42835/0/1-18, згідно з рекомендаціями Комітету з питань промислової модернізації при Торгово-промисловій палаті України на засіданні від 20.12.2018 та Національного комітету з промислового розвитку на засіданні спільної міжвідомчої наради від 21.11.2018, розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України, яким пропонується внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2009 року № 1392 «Про забезпечення прозорості державної тарифної політики щодо перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України», щодо врегулювання проведення індексації тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України, зокрема:

  • з урахуванням їхньої інвестиційної складової частини – у порядку й строки, що визначаються органами, які, відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення», здійснюють державне регулювання цін;
  • автоматичної щорічної на рівні ІЦВ – згідно з механізмом, що визначається органами, які, відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення», здійснюють державне регулювання цін.

Щорічна автоматична індексація тарифів відбуватиметься протягом року чотирма етапами: з 1 лютого, 1 травня, 1 серпня, 1 листопада відповідного року, починаючи з дати набуття чинності постановою та відповідним нормативно-правовим актом, який встановлює механізм проведення щорічної автоматичної індексації тарифів на рівні ІЦВ шляхом застосування додаткового коефіцієнта індексації до коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів.

5 липня 2019 р. проект постанови опубліковано на офіційному сайті Мінінфраструктури та направлено на погодження до Державної регуляторної служби України.